Sevgili Mangolar Sınıfı Velileri

Sanat Atölyesinden Herkese Merhaba,

1. çeyrek temel cümlemiz: Sanat kendimizi duygusal ve düşünsel anlamda ifade etmemize yardımcı olur.

1.Sorgulama maddemiz: Sanat eserinin özellikleri nelerdir?

Birinci sorgulama maddemiz hakkında konuşmaya başladık.

Pınar: SANAT NEDİR?

Ahmet: Sanatçının kendini ifade edebilmesi,şarkıyla sözlerle değilde resim ve heykel ile ifade etmesi bence.

Ege: Kendini ifade eden, neredeyse her şey. insanların duygularını küçümseyerek bakılmayan.dünya konularını anlatan bütün her şeye bana sorarsanız sanat diyebilirim.

Umut: Kendimizi duygusal olarak  ifade etmek, her türlü şeyin üzerine dökülebilen şeydir.

Pınar: Örnek verir misin?

Umut: Kendi duygularını tuvalin üzerine ifade ediyorsun.

Pınar: Boyayı dökmek mi?

Umut: Evet her türlü ama..

Maya:Biraz garip…

Demir: Birinin yaptığı, sevdiği şeyin yapması

Mert: Bir kişinin emek vererek yaptığı şeydir.

Aras: Hayal gücündeki şeyin şekillenmesi. gerçeğe dönüşmesidir.

Zeynep: Sanatın bir çok türü vardır. tek bir türü yoktur. çeşiti vardır. Resim ve heykel olarak konuşmak istiyorum. bir kişinin isteyerek yada istemeyerek elindeki malzemeleri kullanarak yeni bir şey yaratan kişidir. Hayal gücünü kullanan.

Maya: Bizim duygularımızı aktardığımız eşyalar ya da bir şey… duygularımızı yansıtan.

Ozan: Duygularımızın bir fotoğrafıdır.

Pınar: SANAT ESERİ NEDİR?

Ahmet: Sanatçının kendini ifade etmesi

Umut: Yine duyguların ifadesidir. kendimizi dışa vurmamız.

Pınar: Sanat eseri olması için yapan kişinin sanatçı mı olması gerekiyor?

Umut: Hayır

Zeynep: Her birey bir sanatçıdır. herkesin içinde illaki bir yaratıcılık vardır. sanat eğitimi almasına gerek yoktur.

Ege: Aslında başta şunu söylemek istiyorum. sanatçı olmak için sanat eğitimi almak zorunda değilsiniz. hayatınız boyunca çalışıp çok iyi şeylerde yapabilirsiniz. istemsizce veya isteyerek duygularınızı başka bir şeye aktarak yapılan şeye sanat diyebiliriz.

Maya: Bireylerin duygularını aktarması, çok garip bir şey.

Zeynep: Sözler yetmiyor.

Mert: İnsanın içinde yaşadıklarını, dışarı vurması.sanat eğitimi almasına gerek yoktur.

Ozan: Tuvalin üzerine boyayı fışkırtmaktır.

Pınar:PEKİ BİZ NEYE SANAT ESERİ DİYORUZ NEYE DEMİYORUZ, NEDEN HERKESİN ÇİZDİĞİ MÜZEDE SERGİLENMİYOR? NEDEN HERKES BİR PİCASSO VEYA MİRO OLAMIYOR?

Zeynep: Yetenek… çalışmak ve zorlamak. Bizim eserlerimizin müzede olmama sebebi, biz bu mesleği daha ciddi yapmıyoruz. Biz seviyoruz ama fazla ciddiye almıyoruz.

Van Gogh yaşadığı dönemde önemli değildi. Ama şimdi çok önemli.

Pınar: Şimdi önemli olması neden uslubu mu? hayatı mı?

Maya: Hayatı

Umut: Tarzı

Pınar: Sanatçının hayatı eserlerini etkiliyor mu?

Zeynep: Tabi ki de

Pınar: Arkadaşlar bu zor bir soruydu. İlerleyen zamanlarda fikirlerimiz netleşecek.

Bu derste sanat üzerine sohbet ettik. Herkes birbirlerinin düşüncelerini duydu, farklı yorumlar ortaya çıktı.

Sonraki hafta dönemleri, üslupları farklı 2 sanatçı üzerinden  “ESER YAPIT ÇÖZÜMLEME” yaptık. Burada özellikle figüratif ve geometrik şekilleri kullanarak kendini ifade eden sanatçıları seçtim. Amacım, farklı anlatımları olan sanatçılara baktığımızda neler görüyoruz, has alıyor muyuz? Resime ne kadar dikkatli bakıyoruz. duygu ve düşüncelerimizi küçük kağıtlara yazarak ifade ettik.

Hollandalı Ressam Rembrant ve Rus Ressam Kandinsky Eser karşılaştırması

20191204_143942 20191204_143952 20191204_144050 20191204_151733

sevgiler

Fen Bilimleri :

Vücudumuzda sistemler konusunu kapsamlı bir şekilde inceleyen öğrencilerimiz bu çeyreğe kaslarımızın çalışmasını interaktif olarak ele alarak başladılar ve  çeşitli oyunlar oynarak konuyu özümsediler, sindirim sistemi organları incelemesini yapıp oyun hamurları ile bir sistem yaptılar ve sistemlere ait hücresel yapıların mikroskobik incelemelerini gerçekleştirdiler.

thumbnail_IMG_9854 thumbnail_IMG_9855 thumbnail_IMG_9856 thumbnail_IMG_9858

thumbnail_IMG_9891thumbnail_IMG_0366

TÜRKÇE dersi kapsamında; bu ay noktalama işaretleriyle başladık ve konuyla ilgili farklı kaynaklardan testler çözüyoruz. Yanlış yaptıkları yerler üzerinde sıkça duruyoruz. Okuma-anlama dersinde metin okuyup çözümlüyoruz. Kavramsal planlama çerçevesinde “Evliya Çelebi”nin hayatını öğrendik ve küçük bir drama gösterimiz oldu okulda. Önümüzdeki günlerde sözcük türleri konusuna geçiyoruz.

Bilişim Teknolojileri dersinden merhabalar,

Biz Mangolar sınıfı ile bu çeyrek MS Office Programlarını inceliyoruz. Amacımız Word, PowerPoint, Excel programlarını aktif bir şekilde kullanabilmek. İlerleyen haftalarda kavramsal planlama kapsamında temel cümlemizden yola çıkarak sanat akımlarını araştırıp küçük sunular hazırlayacağız. Pınar öğretmenimizle birlikte yapılan bu sunumları dinleyeceğiz.

Word ve PowerPoint üzerine detaylı çalışmalar yapmıştık daha önceki derslerimizde. Bu sefer sıra Excel’de. En başta Excel öğreneceğiz dediğimde herkes tedirgin olmuştu. Öğretmenim çok zor, yapmayalım sözlerinden sonra başlayan derste ve yaptıkları etkinlikte aslında düşündükleri kadar zor olmadığını gördüler. :)

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

Matematik Dersi:

Bu çeyrekte dersimize  bir önceki çeyrekte işlediğimiz tüm konuların genel tekrarı ile başladık. Daha sonra Tam sayılar konusuna geçtik. Negatif sayılar nerelerde karşımıza çıkar, sayı doğrusunda negatif sayılar ile pozitif sayıların sıralanması, mutlak değer kavramları üzerinde durduk. Kesirler ile devam edeceğiz.

Sevgiler

Sosyal bilgiler

Çocuklar için Dünya Tarihi kitabından okuduğumuz bölümleri öğrenciler powerpoint sunumu hazırlayıp sınıfta sundular. Kültür ve Miras ünitesinde öğrendiğimiz Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devletinin Anadolu’daki izlerini görmek için Miniatürk gezisi hazırladık. Burada Sivas Gök Medrese, Erzurum Çifte Minareli Medrese,Aksaray Sultan Han ve Konya Karatay Medrese’sini inceledik.

Yeni ünitemiz İnsanlar, Yerler ve Çevreler bu ünitemiz için çalışmalarımız devam ediyor.